Konservative input til budget 2018-2021

Budget for den kommende byrådsperiode.

Den 25. og 26. august 2017 tager byrådet for alvor fat på at lægge et budget for den kommende byrådsperiode, altså fra den 1. januar 2018 – 31. december 2021.

En god og sund økonomi er efter vores opfattelse en helt afgørende forudsætning for en udvikling af vores gode og på mange områder spændende kommune.

Det er byrådsgruppens opfattelse, at vi har haft en betydelig indflydelse på de budgetforlig, vi har været med i i indeværende byrådsperiode og her måske i særskilt grad i det seneste budgetforlig 2017 – 2020 under titlen ”Med rettidig omhu og visioner”.

Selvom vores økonomi er under pres, er det økonomiske udgangspunkt i år væsentligt bedre end sidste år, med en relativ sund likviditet om end der er nogle forskydninger for så vidt angår anlægsbudgettet.

Hvad er så De Konservatives budgetmål for den kommende byrådsperiode?

Budgettet skal være et robust tærings- efter næringsbudget uden yderligere gældsoptagelser og herunder således, at vores ordinære gæld er afviklet senest i år 2027.

Der skal på driftsbudgettet være plads til nye politiske initiativer.

I indeværende byrådsperiode er det lykkedes at få styrket vores museer og vores lokalhistorie, hvilket er sket blandt andet igennem støtte til Nivågaards Malerisamling og Karlebo Lokalhistorisk Museum.

Denne udvikling skal vi fortsætte i den kommende byrådsperiode, ligesom vi budgetmæssigt skal sørge for, at der er dækning for, at vi har en sund social kernevelfærd.

Blandt andet på konservativt initiativ fik vi med virkning fra den 1. januar 2014 gennemført en ganske vist beskeden nedsættelse af personbeskatningen med 0,1 % til 25,3 procent.

Vi skal her som det mindste sørge for, at skatten holdes i ro, men hele tiden vurdere om der er mulighed for en yderligere nedsættelse af personskatten.

Det er her værd at bemærke, at de i maj/juni måned afsluttede forhandlinger mellem Kommunernes Landsforening og Regeringen i den indgåede økonomiaftale lægges op til, nærmest som en opfordring, at den enkelte kommune arbejder på at få sat personskatten ned.

Under budgetforhandlingerne i 2012 blev der blandt andet på konservativ foranledning taget hul på en nedsættelse af dækningsafgiften. I forbindelse med budgetforhandlingerne sidste år, fik dækningsafgiften et yderligere tryk nedad til 7 promille.

En afskaffelse af dækningsafgiften er ud fra et kommunalt perspektiv mere relevant end nogensinde også fordi det ser ud til, at Folketinget i foråret 2019 beslutter en ændrede omfordeling af provenuet fra dækningsafgiften med virkning fra år 2020.

Vi vil derfor arbejde for, at dækningsafgiften helt afskaffes med virkning fra den 1. januar 2018.

Det er vigtigt for en fortsat tiltrækning af virksomheder til vores kommune, at vi medvirker til gode vækstbetingelser og sikrer en god udvikling også i økonomisk henseende af et bæredygtigt erhvervs- og forretningsliv, der kan skabe arbejdspladser og dermed skattekroner i kommunekassen.

Uden indtægter kan vi ikke tilbyde borgerne i kommunen de rigtige tilbud indenfor alle de områder, som kommunen skal varetage, indenfor sundhedsområdet, beskæftigelse, det sociale område, trafik-, kultur- og miljø blot for at nævne få men meget væsentlige områder, som berører alle.

Vi tror at forhandlingerne herom bliver benhårde, men vi skal nok i byrådsgruppen være op på barrikaderne.

 

Christian de Jonquières

Medlem af byrådet

Formand for Den Konservative Byrådsgruppe