Digital oprustning i landområderne

Ulla Hardy-Hansen

SONY DSC

Tilskud fra den nationale bredbåndspulje og en kommunal medfinansiering  har medvirket til, at der langsomt – meget langsomt – er ved at ske en forbedring af bredbåndsforbindelserne i kommunen. Men der er stadig langt igen. Landområderne – både vore landsbyer og det åbne land – halter stadig langt bagefter. Her er der i mange tilfælde tale om helt urimelige og uholdbare forhold, både hvad angår fast forbindelse til internettet og mobildækning i al almindelighed.

Pilotprojekter i Grønholt, Langstrup og Vejenbrød er dog godt på vej og kan måske være med til at vise kursen mod lysere tider for andre adresser, der afventer nødvendige løsninger af deres digitale kommunikationsproblemer med omverdenen. Ikke mindst ser de mange små erhvervsdrivende i vore landområder naturligvis frem til at kunne udnytte de digitale muligheder.  Aktuelt er der en spirende interesse for et fælles projekt for Danstrup, Langerød og Toelt.

Kravene om digital dialog med omverdenen og ikke mindst kvaliteten af denne har været  stærkt stigende indenfor ganske få år. Det offentlige satser på en papirløs udgave af sig selv, og vi borgere forsøger at hænge på, så godt vi formår.

Teknikken og dermed mulighederne i begge ender af kæden undergår til stadighed kvantespring. Men den fysiske forbindelse mellem alle herlighederne er i mange tilfælde slet ikke fulgt med – nogen steder er de stadig knap nok eksisterende. Det er ikke uden grund, at vores digitale netværk i nogen sammenhænge er beskrevet som dårligere end tilsvarende i afrikanske ulande! Danmark er ellers ikke sen til i tide og utide at bryste sig af sin førerplads i den digitale verden, og vores egen kommune lægger bestemt heller ikke skjul på stolthed over snart at være gennemdigitaliseret! Men ingen kæde er som bekendt stærkere end dens svageste led.

De dårlige forhold er kortlagt og beskrevet. Behovet for hurtige forbedringer burde være tydeligt for enhver. Her i kommunen må processen speedes op. Administrationen må fortsætte sine rådgivende aktiviteter, og nødlidende brugere må samle sig i stærke fællesskaber, der kan påvirke teleselskaberne. En vis egenbetaling må selvfølgelig påregnes. Men jeg så gerne, at vi kommunalt øger vores økonomiske engagement for at vække interessen hos selskaberne, der i mange tilfælde synes at våge over fibernettet under vore fødder som en lystfisker over et givtigt laksevand!

Ulla Hardy-Hansen

Konservativ,

1. viceborgmester